Har antirasismen løpt løpsk i kunstverden?

Sara Kristoffersson i samtale med Lisa Esohel Knudsen og Carl Martin Faurby

Dato

28. sep

Tid

20:00

Sted

Digs

Pris

50kr

I 2021 ville ei anonym gruppe aktivister og studenter ved Konstfack i Stockholm at utstillingsrommet «Vita havet» skulle bytte navn fordi de mente at bruken av ordet «hvit» var rasistisk. Sara Kristoffersson, professor ved skolen, var uenig, men ble utsatt for en mobbeliknende kampanje fra egne kolleger etter at hun argumenterte offentlig imot forslaget.

Tidligere i år utgav hun boka «Hela havet stormar», hvor hun både forteller om det som skjedde, men også kritiserer moderne rasismeteori og en identitetspolitikk hun mener har løpt løpsk i kunstverden. Både i Norge, Sverige og Danmark har vi sett hissige debatter om antirasisme ved kunstinstitusjonene. Hva dreier det seg om, og hvordan bør institusjonene arbeide for inkludering og mangfold? Hvem har definisjonsmakta i diskusjoner som handler om rasisme, og hvordan bør dialogen være?

Vi har invitert Sara Kristoffersson for å innlede om boka og «Vita havet»-debatten, etterfulgt av en samtale med Lisa Esohel Knudsen, forfatter, samfunnsdebattant og rådgiver i tankesmia Minotenk, og Carl Martin Faurby, kurator ved Kunsthall Trondheim. Samtalen ledes av Jo Skårderud.


« Tilbake til 2022-programmet