Er transrettigheter egentlig en trussel mot majoritetsbefolkningen?

Få temaer er mer betente i offentligheten enn spørsmålet om transkjønn og transkjønnedes rettigheter. Hvorfor?

Dato

28. sep

Tid

20:30

Sted

Digs

Pris

50kr-100kr

Få temaer er så betente og polariserte i offentligheten som spørsmålet om transkjønn og transkjønnedes rettigheter. Sju år etter at loven om endring av juridisk kjønn trådte i kraft i 2016, er status at transkjønnede opplever et globalt tilbakeslag for opparbeidede rettigheter, mens de mest iherdige kritikerne av transrettigheter opplever at de kanselleres, utestenges og at særlig kvinners rettigheter er truet.

Men er det nødvendigvis slik at anerkjennelse av transkjønnede truer majoritetsbefolkningen? Er det mulig å diskutere nyansert om problemstillinger knyttet til trans uten at den grunnleggende anerkjennelsen settes i spill? Og hvorfor er dette i det hele tatt så viktig?

Tuva Djervøy er journalist og medieviter, og kunne først i moden alder endelig leve som seg selv. Hun har i en årrekke arbeidet i kulissene for å øke forståelsen for transkjønnedes levevilkår.

Anki Gerhardsen er profilert journalist, kommentator og redaktør for debattarenaen Lytring. Hun har vært medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, og har stått i mange vanskelige offentlige debatter, blant annet transdebatten.

Samtalen ledes av Jo Skårderud, til daglig journalist i Klassekampen.


« Tilbake til programmet